Vijesti

10.11.2021. / Strasbourg, Francuska

[9th World Forum for Democracy]

Naša potpredsjednica za seminare i konferencije Dora Štambuk, sudjelovala je kao Delegat ELSA-e International od 8. do 10. studenog 2021. u Vijeću Europe / Council of Europe na 9th World Forum for Democracy / Forum mondial de la Démocratie na temu: Can Democracy Save the Environment?

World Forum for Democracy (hr. Svjetski forum za demokraciju) jedinstveno je tijelo Vijeća Europe na kojemu sudjeluju donositelji odluka, predstavnici nevladinih organizacija i civilnog društva, predstavnici akademske zajednice, mladih i ostali gdje mogu razgovarati o rješenjima za ključne izazove demokracije u svijetu. Forum doprinosi razvoju demokracije u smjeru razvoja institucija i struktura koje su uključivije i inkluzivnije. Sudjelovanjem na laboratorijima i forumima s različitim temama, sudionici su imali priliku učiti o brojnim hvalevrijednim inicijativama sa svrhom očuvanja okoliša i održivosti na lokalnim, regionalnim i globalnim razinama.

Forum je održan pod visokim pokroviteljstvom g. Emmanuel Macron, predsjednika Francuske Republike.

15.10.2021. / Zagreb

Posjet predsjedniku RH Zoranu Milanoviću

Danas smo s predsjednikom Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarali o Konferenciji koju smo organizirali 8. i 9. listopada – “Postignuća, izazovi i perspektiva Republike Hrvatske”, o aktivnostima naše udruge, budućim planovima i projektima pred nama. Zahvaljujemo se predsjedniku na gostoprimstvu, podršci u daljnjem radu i ugodnom razgovoru.
https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-razgovarao-s-hrvatskim-clanovima-europske-udruge-studenata-prava/

8-9.10.2021. / Zagreb

[POSTIGNUĆA, IZAZOVI I PERSPEKTIVA REPUBLIKE HRVATSKE 🇭🇷]

U Sheraton Zagreb Hotel kroz dva dana od 8. do 9. listopada održana je Konferencija povodom 30. obljetnice hrvatske neovisnosti pod nazivom Postignuća, izazovi i perspektiva Republike Hrvatske. Konferenciju su svečano otvorili Alen Šukurica, predsjednik ELSA-e Hrvatska, dekan Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu PFZG prof.dr.sc Ivan Koprić, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju gđa Dubravka Suica te predsjednik Vlada Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković koji je i ujedno prvi predsjednik ELSA-e Hrvatska.

Konferencija je kroz 5 panel rasprava obuhvatila mnoštvo aktualnih i važnih tema. Prvog dana održan je panel pod nazivom “Budućnost Europske unije” na kojemu su sudjelovali redom, ministar vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordan Grlić Radman, voditelj Predstavništva Europska komisija u Hrvatskoj g. Zlatev, eurozastupnik g. Karlo Ressler te prof.dr.sc. Iris Goldner Lang, prodekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu, a isti je modelirala izv.prof.dr.sc. Marija Boban s Pravnog fakulteta u Splitu. Nakon toga, održan je panel na temu “Obrazovanje i mladi” na kojemu su sudjelovali: državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade gđa Željka Josić, prof.dr.sc. Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i športa u Vladi RH od 2003.-2009. te Lucija Topolovec, predsjednica Savjeta mladih Grada Zagreba, a panel je moderirala Tanja Herceg, predsjednica udruge Impress. Dan smo završili s izuzetno bitnom temom za mlade pravnike – “Razvoj pravosuđa i uprave Republike Hrvatske”. Na panelu sudjelovali su ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica, dekan prof.dr.sc. Ivan Koprić, sudac Vrhovnog suda RH dr.sc. Dražen Jakovina te dr.sc. Vesna Škare Ožbolt. Drugi dan započeli smo s panel raspravom na temu “Gospodarstvo i put ka eurozoni” s panelistima Bojanom Frasom, viceguvernerom HNB-a i Nevenom Vrankovićem, potpredsjednikom uprave Atlantic grupe d.d., obojica jedni od osnivača ELSA-e u Hrvatskoj te je uz njih predavao i prof.dr.sc. Mladen Vedriš. Zadnji panel bio je na temu “Zelena i digitalna Hrvatska”, a svoje znanje prenijeli su: Katarina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, izv.prof.dr.sc. Marija Boban te dr.sc. Dražen Lučić.

Bila nam je iznimna čast organizirati ovu Konferenciju s obzirom na važnost podsjetnika na događaje prije 30 godina te ovim putem zahvaljujemo svima koji su podržali ovaj projekt.