Vijesti

Konferencija ‘Žene (su) u pravu’ 26. i 27. svibnja 2023.

U Zagrebu je  26. i 27.05. održana konferencija Žene (su) u pravu u organizaciji ELSA-e Hrvatska koja je okupila pravnice iz akademske zajednice, politike, pravosuđa, odvjetništva i direktorskih pozicija. Susret je organiziran u izuzetno inovativnom i neformalnom formatu, u prostoru zagrebačkog kafića Old School, što je bila jedna od namjera organizatorica kako bi potaknule prijateljske razgovore i razmjenu karijernih savjeta u opuštenoj i toploj atmosferi.

Ulogu diskutantica na prvom panelu imale su Žene u akademskoj zajednici, dekanica Pravnog fakulteta u Rijeci Vesna Crnić-Grotić, Prodekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu Iris Goldner Lang te profesorica i predsjednica Hrvatskog glazbenog zavoda Romana Matanovac Vučković. Zanimljivo je da nijedna nije maštala o studiju prava, no sada sve uživaju u svojoj profesiji. Sve tri su priznale da puno rade jer bez puno rada nema ni uspjeha. Ipak, ističu da posao nije naporan i težak kad radiš ono što voliš.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt razgovarale su na panelu Žene u politici dotičući se izazova u životu žena u visokoj politici kao što su predrasude, manjak podrške i mentorstva, rodna neravnoteža, usklađivanje obiteljskih i karijernih obveza. Slušajući njihove priče, moglo se zaključiti da i u ovom području svakako ima mjesta za žene, no da je u nekim trenucima potrebna zaista visoka doza odvažnosti i hrabrosti. Svaki je naslov u novinama, kažu premostiv kada imate podršku obitelji i bližnjih. 

Uz Zlatu Hrvoj-Šipek i Tenu Šimonović Einwalter na trećem panelu Žene u pravosuđu i šire sudjelovale su Lana Petö Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i Lucia Ana Tomić, direktorica u Wiener osiguranju koje su istaknule  važnost učinkovite korporacijske kulture  koja može biti katalizator za koheziju u radnom okruženju te potaknuti odgovornost, razvoj i međuljudske odnose među svim zaposlenicima. Glavna državna odvjetnica i Pučka pravobraniteljica posebno su se dotakle nedostatka pravnog znanja i razumijevanja pravosuđa u društvu Republike Hrvatske, odnosno među građanima, što ponekad rezultira otežanim procesima unutar pravnog sustava te usporava razvoj i primjenu prava.

Na posljednjem panelu Žene u odvjetništvu priliku da podijele svoja iskustva imale su četiri mlade i uspješne odvjetnice: Mia Kalajdžić, partnerica u međunarodnom odvjetničkom društvu CMS, Nina Radić Kuzik, partnerica u odvjetničkom društvu Šavorić & Partneri, Iva Mišković, partnerica u odvjetničkom društvu Mišković & Mišković i Valerija Cerovski, odvjetnica u suradnji s Deloitte Legal. U razgovoru s njima moglo se zaključiti da se obrazovni sustav ipak mijenja i da studenti danas imaju brojne mogućnosti kojih, ne tako davno, nije bilo. Prakse u inozemstvu, studentske razmjene, natjecanja i simulacije samo su neke od njih, a sudionici takvih aktivnosti sigurno će se izdvojiti iz mase. 

Tijekom rasprave panelistice su se dotakle i teme majčinstva kad se radi o ženama na visokim pozicijama. Raspravljale su o predrasudama koje doživljavaju majke na radnom mjestu te su otvoreno iznijele prepreke s kojima su se same suočavale zbog svoje uloge. Ova otvorena diskusija naglasila je potrebu za kontinuiranim radom na prevladavanju stigmi i stereotipa.

S obzirom na prirodu studentske udruge, organizacija same konferencije ne bi bila moguća bez potpore sponzora i partnera koji su s veseljem prihvatili poziv. Projekt su podržali: Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri, Lexpera, Wiener osiguranje, odvjetničko društvo Šavorić & Partneri, odvjetničko društvo CMS, Deloitte Legal. Kako bismo dodatno razveselili sudionike konferencije pomogli su nam i Borboleta, LA Piel, Gradska ljekarna Zagreb, Orbico, MARRA Cosmetics, Elizabeth Arden Hrvatska, Mabox, SASKIN, Olival, Violeta, Selfie Museum Zagreb, makeup by DB, Lasta te Old School Cafe

Također, podršku su pružila i sva četiri pravna fakulteta u Hrvatskoj te Studentski centar u Zagrebu.

83rd ICM Malta, 26.3.-2.4.2023.

U periodu od 26.3. do 2.4. delegacija ELSA-e Hrvatska bila je dio International Counil Meeting-a na Malti. Dio delegacije činili su i članovi upravnog odbora ELSA-e Zagreb i ELSA-e Split.

ICM se sastojao od mnogih radionica organiziranima za svaki sektor pojedinačno na kojima su naši delegati aktivno sudjelovali i pridonosili svojim idejama i pitanjima. Također, imali smo priliku sudjelovati na iznimno bogatom kulturnom dijelu programa budući da Malta zaista posjeduje nevjerojatnu kulturnu baštinu. Na društvenom programu imali smo priliku družiti se i umrežavati sa kolegama iz drugih 25 država Europe te razmijeniti iskustva, znanja i ideje za napredak Udruge i društva općenito.

Na finalnoj Skupštini za predsjednika ELSA-e International biran je upravo naš Alen Šukurica, bivši predsjednik ELSA-e Hrvatska. Alen je zaslužio povjerenje većine Skupštine što mu je osiguralo mjesto u sljedećem mandatu internacionalnog Odbora. Čestitamo Alenu te se veselimo njegovom radu u nadolazećoj godini! Vjerujemo da je ovo postignuće ključno za rast i napredak ELSA-e Hrvatska, ali i same Republike Hrvatske što će uloženo vrijeme i trud zasigurno pokazati.

ROLE – RULE OF LAW EDUCATION CROATIA

Na inicijativu dopredsjednika za Akademske Aktivnosti ELSA-e Zagreb Nika Anzulovića Miroševića, ELSA Hrvatska je odlučila postati dio Rule Of Law Education kampanje te je Nacionalni odbor imenovao Nika direktorom za ROLE.

ROLE je inicijativa sa svrhom obrazovanja mladih u Europi o njihovim temeljnim pravima i vladavini prava, a organizira se u suradnji s udrugom ELSA Alumni.

Projekt je organiziran u partnerstvu s Predstavništvom Europske Komisije u Hrvatskoj, Pučkom pravobraniteljicom, Forumom za slobodu odgoja i Pravnim Fakultetom u Zagrebu. Ponosni smo što je ELSA Hrvatska jedna od prvih nacionalnih grupa koja je uspješno provela ovaj projekt.

Svečano otvorenje održalo se 4. ožujka u Hotelu Laguna u Zagrebu, a pozdravne govore održali su dopredsjednica za S&C ELSA-e Hrvatska Paula Bačić, direktor za ROLE Niko Anzulović Mirošević, prodekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu Iris Goldner Lang, Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, predstavnica organizacije ELSA Alumni Dubravka Rajić, predstavnica Foruma za slobodu odgoja te Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva Europske Komisije u Hrvatskoj.

Nakon otvorenja krenuo je dvodnevni Training Weekend tijekom kojeg su stručnjakinje upoznale studente, ROLE Trenere s vladavinom prava u Hrvatskoj te ih naučile kojim retoričkim metodama doprijeti do djece.

ROLE kampanja se naposlijetku održala u 8 škola u Zagrebu, Splitu, Rijeci Zadru i Osijeku. ELSA Hrvatska se preko svojih ROLE Trenera približila mlađim generacijama u školama diljem Lijepe naše i na interaktivan i zabavan način približila im koncept vladavine prava – temeljni, a opet često nejasan postulat zapadne civilizacije i liberalne demokracije.

3rd ISM Prague

ELSA Prague bila je domaćin trećeg, a prvog fizičkog International Strategy Meeting-a koji se održao 1.-5.2.2023. u Pragu. ISM je jedan od dva interna međunarodna sastanka članova i promatrača ELSA-e koja se odvijaju na godišnjoj razini, a usmjeren je strateškom planiranju i evaluaciji.

Preko radionica o nepolitičkom statusu udruge, implementaciji pojmova social responsibility i advocacy u rad udruge te raspravljanje o Strateškim Ciljevima (Strategic Goals) ELSA-e International za razdoblje 2023.-2028., ELSA Hrvatska je kao i uvijek dala svoj značajni doprinos radu i razvitku ELSA mreže.

Na ovogodišnjem sastanku su kao predstavnici ELSA-e Hrvatska sudjelovali predsjednica Iman Mrkić, dopredsjednica za Seminare i Konferencije Paula Bačić i direktor za ROLE i dopredsjednik za Akademske Aktivnosti ELSA-e Zagreb Niko Anzulović Mirošević, a prisustvovao mu je i član Nadzornog odbora Alen Šukurica. Druga strana priče bila je, naravno, po ELSA-i Prag odlično organiziran društveni i kulturni program koji nam je pružio priliku za dodatno upoznavanje i dijeljenje iskustava s mnogim ELSA kolegama.

30. Obljetnica osnutka ELSA-e Hrvatska i Božićni domjenak

16. prosinca 2022. okupili smo se u restoranu Triologija Fino&Vino na Kaptolu u Zagrebu. Na ugodnom druženju okupili su se kako sadašnji tako i bivši članovi, predsjednici, dopredsjednici i alumni članovi Udruge. Ovakvi su događaji izvrsna prilika da starije generacije prenesu svoje znanje, iskustva i metode nama mlađima te smo im na tome iznimno zahvalni.
Uz to uvijek imamo priliku čuti i mnogo lijepih priča, anegdota te davnih sjećanja. Na kraju dolazimo do zaključka da i mlađa i starija generacija naših članova dijeli iste vrijednosti – vjerujemo u naporan rad, povjerenje i suradnju – i volimo se zabavljati dok to radimo!

63. NCM Osijek, 25. i 26.11.2022.

ELSA Osijek je bila domaćin jesenske nacionalne skupštine na kojoj su se okupili predstavnici sve četiri lokalne grupe.

Svečano otvorenje obilježio je govor predstavnice Pravnog fakulteta u Osijeku, nastup solo pjevačice te govor predsjednice ELSA-e Hrvatska. Nacionalni odbor je predstavio izvještaj svog rada od početka mandata te izvještaj s ICM-a u Dubrovniku te su provedeni izbori za dopredsjednika za Akademske Aktivnosti ELSA-e Hrvatska, a izabrana je Nina Dalipi koja je do tada bila vršiteljica dužnosti te funkcije. Također, lokalne grupe su predstavile planove aktivnosti za naredne mjesece.

Osim formalnog dijela skupštine, održale su se i radionice koje su vodile članice Nacionalnog odbora, a bile su usmjerene na rad svakog pojedinog sektora.

82nd ICM Dubrovnik, 2.-6.11.2022.

ELSA-i Hrvatska pripala je čast i odgovornost organizacije 82. međunarodne skupštine ELSA-e na kojoj je sudjelovalo preko 200 delegata iz preko 20 europskih država.

Za mjesto održavanja odabrali smo Dubrovnik. Skupština i radionice održavale su se u Valamar Lacroma Hotelu, kulturni dio programa proveli smo obilazeći Srđ, Stari grad i Gradske zidine, a večeri smo provodili u klubovima Elyx i Lazareti. Gala večera kojoj su prisustvovali i ELSA Alumni, alumni ELSA-e Hrvatska i ministar Malenica održala se u predivnom restoranu Sunset Beach Dubrovnik.

Organizacijski odbor ICM-a predvodio je Ante Škrobica, a ostali članovi bili su Ana Šapina, Iman  Mrkić, Paula Bačić i Alen Šukurica.

Na samom ICM-u pomagali su i asistenti Tina Šalov, Fran Mršo, Ivan Modrić, Lovro Saraf i Niko Anzulović Mirošević.

Na skupštini su izglasane promjene Decision Book-a, te je Inês Ervedoso Gonçalves izabrana za dopredsjednicu za Marketing i Jean Mattijsen za dopredsjednika za Akademske Aktivnosti ELSA-e International.

Članovi koji su sudjelovali na ICM-u: Iman Mrkić, Ana Šapina, Paula Bačić, Ante Škrobica, Alen Šukurica, Ema Laginja, Katarina Jurić, Josip Ljubičić, Tina Šalov, Sara Kulić, Ivan Modrić, Lovro Saraf, Ana Šapina, Niko Anzulović Mirošević i Fran Mršo.

Sponzori i partneri koji su nam omogućili da ICM bude na visokom nivou su: ERSTE Banka, Atlantic grupa, Valamar, Carwiz, Sunset Beach Dubrovnik, Grad Dubrovnik, AC Hotels Marriot, Deutsche Juristenakademie, Zračna luka Dubrovnik, Župić i Partneri te Vinarija Kaptol.

LCM Osijek, 7.10.2022.

Predsjednica Iman Mrkić, tajnica Mihaela Solić, dopredsjednica za Seminare i Konferencije Paula Bačić i član nadzornog odbora Alen Šukurica prisustvovali su skupštini ELSA-e Osijek.

Na izbornoj skupštini, izabran je novi odbor i usvojen je novi statut ELSA-e Osijek.

Izabrani članovi odbora ELSA-e Osijek su:

Predsjednik: Danijel Pinkava

Tajnica: Lorena Pofuk

Blagajnica: Matea Ćato

Dopredsjednica za Marketing: Nika Bilić

Dopredsjednica za Profesionalni Razvoj: Klara Lukačević

Dopredsjednik za Akademske Aktivnosti: Ivan Stanković

Dopredsjednik za Seminare i Konferencije: Jure Tomić

Nakon izborne skupštine, Iman, Mihaela, Paula i Alen održali su predavanja o osnovnim pojmovima i načelima rada Udruge kako bi educirali i najnovije članove.

10.11.2021. / Strasbourg, Francuska

[9th World Forum for Democracy]

Naša potpredsjednica za seminare i konferencije Dora Štambuk, sudjelovala je kao Delegat ELSA-e International od 8. do 10. studenog 2021. u Vijeću Europe / Council of Europe na 9th World Forum for Democracy / Forum mondial de la Démocratie na temu: Can Democracy Save the Environment?

World Forum for Democracy (hr. Svjetski forum za demokraciju) jedinstveno je tijelo Vijeća Europe na kojemu sudjeluju donositelji odluka, predstavnici nevladinih organizacija i civilnog društva, predstavnici akademske zajednice, mladih i ostali gdje mogu razgovarati o rješenjima za ključne izazove demokracije u svijetu. Forum doprinosi razvoju demokracije u smjeru razvoja institucija i struktura koje su uključivije i inkluzivnije. Sudjelovanjem na laboratorijima i forumima s različitim temama, sudionici su imali priliku učiti o brojnim hvalevrijednim inicijativama sa svrhom očuvanja okoliša i održivosti na lokalnim, regionalnim i globalnim razinama.

Forum je održan pod visokim pokroviteljstvom g. Emmanuel Macron, predsjednika Francuske Republike.

15.10.2021. / Zagreb

Posjet predsjedniku RH Zoranu Milanoviću

Danas smo s predsjednikom Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarali o Konferenciji koju smo organizirali 8. i 9. listopada – “Postignuća, izazovi i perspektiva Republike Hrvatske”, o aktivnostima naše udruge, budućim planovima i projektima pred nama. Zahvaljujemo se predsjedniku na gostoprimstvu, podršci u daljnjem radu i ugodnom razgovoru.
https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-razgovarao-s-hrvatskim-clanovima-europske-udruge-studenata-prava/

8-9.10.2021. / Zagreb

[POSTIGNUĆA, IZAZOVI I PERSPEKTIVA REPUBLIKE HRVATSKE 🇭🇷]

U Sheraton Zagreb Hotel kroz dva dana od 8. do 9. listopada održana je Konferencija povodom 30. obljetnice hrvatske neovisnosti pod nazivom Postignuća, izazovi i perspektiva Republike Hrvatske. Konferenciju su svečano otvorili Alen Šukurica, predsjednik ELSA-e Hrvatska, dekan Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu PFZG prof.dr.sc Ivan Koprić, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju gđa Dubravka Suica te predsjednik Vlada Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković koji je i ujedno prvi predsjednik ELSA-e Hrvatska.

Konferencija je kroz 5 panel rasprava obuhvatila mnoštvo aktualnih i važnih tema. Prvog dana održan je panel pod nazivom “Budućnost Europske unije” na kojemu su sudjelovali redom, ministar vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordan Grlić Radman, voditelj Predstavništva Europska komisija u Hrvatskoj g. Zlatev, eurozastupnik g. Karlo Ressler te prof.dr.sc. Iris Goldner Lang, prodekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu, a isti je modelirala izv.prof.dr.sc. Marija Boban s Pravnog fakulteta u Splitu. Nakon toga, održan je panel na temu “Obrazovanje i mladi” na kojemu su sudjelovali: državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade gđa Željka Josić, prof.dr.sc. Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i športa u Vladi RH od 2003.-2009. te Lucija Topolovec, predsjednica Savjeta mladih Grada Zagreba, a panel je moderirala Tanja Herceg, predsjednica udruge Impress. Dan smo završili s izuzetno bitnom temom za mlade pravnike – “Razvoj pravosuđa i uprave Republike Hrvatske”. Na panelu sudjelovali su ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica, dekan prof.dr.sc. Ivan Koprić, sudac Vrhovnog suda RH dr.sc. Dražen Jakovina te dr.sc. Vesna Škare Ožbolt. Drugi dan započeli smo s panel raspravom na temu “Gospodarstvo i put ka eurozoni” s panelistima Bojanom Frasom, viceguvernerom HNB-a i Nevenom Vrankovićem, potpredsjednikom uprave Atlantic grupe d.d., obojica jedni od osnivača ELSA-e u Hrvatskoj te je uz njih predavao i prof.dr.sc. Mladen Vedriš. Zadnji panel bio je na temu “Zelena i digitalna Hrvatska”, a svoje znanje prenijeli su: Katarina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, izv.prof.dr.sc. Marija Boban te dr.sc. Dražen Lučić.

Bila nam je iznimna čast organizirati ovu Konferenciju s obzirom na važnost podsjetnika na događaje prije 30 godina te ovim putem zahvaljujemo svima koji su podržali ovaj projekt.